6. nädal – tants intellektuaalomandi ümber

Reformidel on alati plussid ja miinused, aga paljud autorid on ka ise aru saanud, et nende looming ei levi, kui inimesed ei saa seda kasutada.

2019. aasta alguses oli suur hirm, et YouTube’ist kaob Euroopas suurem osa sisust, sest puuduvad viited autoriõigustele, mille tõttu saavad autorid platvormi vastutusele võtta. Õnneks olukord ei kujunenud päris nii radikaalseks. Paljud autorid jäävad küll oma videote teenistusest ilma, kui taustal mängib vale teos, aga videot ennast üldiselt ei eemaldata. Jah, seadused on mõeldud autorite õiguste kaitsmiseks, aga nii koos kui ilma seadusteta kasutatakse loomingut ebaausalt tegelike loojate teadmata.

Piraatlus praegusel kujul on läbi aegade olnud ka natuke romantiseeritud. Vana keskkooli filmi, kus poiss kingib tüdrukule ise tehtud mix-tape‘i ei vaadata ju piraatluse vaid armsa žestina. Sama loogika võiks kanduda ka tänapäeva ja paljud autorid on ka ise loa andnud oma töö kasutamiseks, kui sellega ei teenita otseselt ärihuve. Eesti muusikud bändist Cartoon on samuti avastanud NoCopyrightSounds all tegutsemise võlu, mis lubab nende teoseid kasutada erinevate videote ja teoste taustana. Tänu sellele ja muidugi autorite talendile on nad ilmselt enim kuulatud kodumaine artist maailmas. Noored on oma loominguga üha enam liikumas avatuma maailma suunas, aga vanadel gigantidel võtab ilmselt veel generatsioonivahetus aega, et järele jõuda.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: