4. nädal – Info- ja võrguühiskond

Eesti infoühiskonna arengukava 2020 pärineb aastatest 2012-2013. Visiooniosas on 4 erinevat alamkategooriat, mis kirjeldavad visioonipunkte aastaks 2020.

Minu arvamuse kohaselt on enim realiseerinud visioonipunkt teenuste kättesaadavuste mugavus ja turvaline andmete “kaasas” kandmine. Tänasel päeval on väga mugav pärast arsti juures käimist vaadata ise üle analüüside tulemused, olla kursis oma dokumentide aegumisega ja saada andmebaasidest õigeaegseid teavitusi, kui pead midagi uuendama. Kõik andmed on küll käe ulatuses, aga samas on võimalik ka kontrollida, kes on su andmetele päringuid teinud, mis tagab inimestele turvalisuse, et kõik neile ligi ei pääse. Kõikide teenuste ja süsteemide koostöös on põhimõtteliselt võimalik elada kodust lahkumata, kui just meditsiinilist abi vaja ei ole. Samas saab ka käsimüügiravimeid otse koju tellida ja retsepte uuendada ilma arsti nägemata.

Vähim realiseerinud visioonipunktiks loeksin e-residentsust. Jah, tegemist on suurprojektiga, millega on liitunud üle 60 000 inimese ja selle raames on loodud üle 10 000 ettevõtte. Programmi maine eestlaste endi seas pole tunnetuslikult just kõige parem. Eesti meedia on selles vallas teinud tööd kahes suunas. Artiklid, mis kajastavad programmi suure eduloona ja paralleelselt lood, mis räägivad, et programm on vastuolus rahapesu tõkestamise reeglitega ja kuidas keskmine e-resident on oma profiili poolest (30-40 aastane ärikonsultant) tüüpilise majanduskurjategijaga samas kategoorias. Eestis elades on raske hinnata, kuidas näevad ja hindavad programmi edukust välismaalased, aga kindlasti pole saavutatud sama positsiooni nagu Šveits hoiab panganduses.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: