14. nädal – Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

IT-turvariskidest pean üheks ohtlikumaks pettuseid ja eelkõige kohtingutüngi ja investeerimispettuseid, kus inimesed kaotavad meeletuid summasid emotsioonidest tingituna. Aastal 2019 registreeriti Politsei- ja Piirivalveametis 107 intsidenti koguväärtusega 1,86 miljonit eurot.

Pettustes mängitakse tugevalt inimeste emotsioonile. Väga levinud on kirjad, kus varasematest andmeleketest saadud aastate taguste paroolide najal üritatakse ohvrile väita, et nende arvutis on keylogger või on pahalastel ligipääs läbi veebikaamera ohvri elule. Ettevõtetes aitavad IT-juhid vastavad aadressid inimestel blokeerida, aga tavaelus külvab see inimestesse hirmu ja halvimal juhul saadetakse selle hirmu najal ka petistele nõutud rahasummad.

Tehnoloogia poole pealt on positiivne, et suuremad meilikeskkonnad liigitavad sellised kirjad automaatselt spami alla ja inimesed ei pane neid sageli tähelegi. Koolituse käigus tuleb inimesi rahustada ja selgitada, kust tuttav parool leiti ja kuidas edaspidi kasutada keerulisemaid paroole ja kindlasti olulisematel saitidel kaheastmelist autentimist. Võib ka soovitada kirja sisu üldjoontes otsingumootorist läbi lasta, et inimesele selgeks teha, et ta pole ainus, kellelt üritatakse lihtsa vaevaga raha välja pressida. Reeglina võiks alati paigas olla, et ükskõik kui suur ka hirm ei oleks, oma paroole, kontonumbreid ja raha kellelegi niisama saata ei tohi.

Mis puudutab kohtingutüngi, siis on seal olukord keerulisem. Tehnoloogia alal aitaks kindlasti, kui inimesed peaksid oma profiili verifitseerima enne tutvumis saidiga liitumist, aga on arusaadav, et lehtede haldajatel pole enamasti selle vastu huvi ja nii on võimalik üsna levinud catfishing. MTV tegi isegi tõsielusarja samal teemal, millel jookseb juba 8. hooaeg. Eestis loodi märtsi alguses ka pretsedent, kus kümneid naisi petnud mees sai reaalse vanglakaristuse ja peab tsiviilhagide korras tagasi maksma üle miljoni euro.

Suhtetüngade korral saab ka tegelikult abiks võtta tehnoloogia, koolituse ja reeglid. Kui on väga suur armastus, siis see inimene on võimeline leidma koha, kus teha videokõne, et saaks veenduda isiku autentsuses. Koolitus, et kui midagi on liiga hea, et olla tõsi, siis tuleb sellesse suhtuda skeptiliselt ja veenduda, et inimene ei ole huvitatud suhtlusest ainult finantskaalutlustel või elamisloa nimel. Reegliks võiks ka olla, et tõeline armastus ei käi läbi rahakoti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: